Καθ. Ιωάννης Τσάκνης

profile photo

I. Προσωπικά Στοιχεία


Επάγγελμα : Καθηγητής, Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Αθήνας
Διεύθυνση Εργασίας : Αγίου Σπυρίδωνος, Τ. Κ. 12210, Αιγάλεω, Αθήνα.
Τηλ. 210-5385550 & 6937082860
E-mail: jtsaknis@teiath.gr


II. Εκπαίδευση


1996 Διδακτορικό (Ph.D.) στην Τεχνολογία Τροφίμων με θέμα " Isolation and identification of antioxidant ts from sideritis Euboea (Mountain tea) ", University of Lincolnshire & Humberside, UK.
1992 Master of philoshophy (by research) στην Τεχνολογία Τροφίμων με θέμα "Quality changes of olive oil and other selected vegetable oils during frying", Humberside University, UK.
1999 Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης (New York Academy of Sciences).
1998 Certificate 'Chartered Chemist' από τη Royal Society of Chemistry της Αγγλίας.
2001 Certificate in "HACCP Principles and Their Application in Food Safety", (Royal Institute of Public Health & Hygiene).
1983 Πτυχίο Παιδαγωγικών Σπουδών, Σχολή Εκπαιδευτικών
Λειτουργών (Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε).
1980 Πτυχίο Τεχνολόγου Τροφίμων, ΤΕΙ Αθήνας.


III. Προϋπηρεσία


1980-1985 Υπεύθυνος Ποιοτικού Ελέγχου στην "ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝ ΠΕ".
1984-1992 Καθηγητής Εφαρμογών στο ΤΕΙ Αθήνας.
1993-1998 Επίκουρος Καθηγητής στο ΤΕΙ Αθήνας.
1998-2010 Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας
2003-2010 Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) των ΤΕΙ, για τέσσερες συνεχείς θητείες.
2006-2010 Διευθυντής της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής
1998-2010 Μέλος του επταμελούς Συμβουλίου της Επιτροπής Εκπαίδευσης & Ερευνών σε τέσσερες συνεχόμενες θητείες:
 Ιούνιος 1998 έως Ιούνιο 2001(Μέλος)
 Ιούνιος 2001 έως Ιούνιο 2004 (Μέλος)
 Ιούνιος 2004 έως Ιούνιο 2007 (Αντιπρόεδρος)
 Ιούνιος 2007 έως Σεπτέμβριος 2010 (Αντιπρόεδρος)
 Οκτώβριος 2010 (εκλέχτηκα Αντιπρόεδρος με τριετή θητεία)
2005-2009 Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και διδάσκων Καθηγητής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο "Περιβάλλον και υγεία, διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων με επιπτώσεις στην υγεία".
2007-2009 Διδασκαλία στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο "Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή" (Συνεργαζόμενα Τμήματα (1) Τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, (2) Τμήμα Διατροφής, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (3) Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Αθήνας).
1993-2001 Διδασκαλία στο μεταπτυχιακό (M. Sc.) με τίτλο "Τεχνολογία Τροφίμων" που οργάνωσε το ΤΕΙ Αθήνας σε συνεργασία με το University of Lincoln, UK.
2004-2009 Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) και του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ), εκπροσωπώντας το Εκπαιδευτικό Προσωπικό των ΤΕΙ.
1999-2004 Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Αθήνας.
2007-2008 Μέλος της Επιτροπής Χωροταξικού Στρατηγικού Σχεδιασμού των ΤΕΙ, η οποία συγκροτήθηκε από τον Υπουργό Παιδείας για να μελετήσει το πρόβλημα των περιφερειακών ΤΕΙ με την καθιέρωση της βάσης του 10.
2009 Παρατηρητής στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Σ.Π.Δ.Ε.) του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.


IV. Ερευνητική Δραστηριότητα



Μια λίστα με επιλεγμένη ερευνητική δραστηριότητα βρίσκεται εδώ


V. Δημοσιεύσεις



Μια λίστα με επιλεγμένες δημοσιεύσεις βρίσκεται εδώ


VI. Συμμετοχή



Από το Μάιο του 1999 είμαι Συντονιστής της Ελληνικής Μόνιμης Επιτροπής "Residues and Chemical Contaminants" του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας και Εθνικός Εκπρόσωπος στη Διεθνή Ομοσπονδία Γάλακτος (International Dairy Federation -IDF).

  • Μέλος της Royal Society of Chemistry της Αγγλίας.
  • Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης
  • Μέλος του Τμήματος Τροφίμων της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.
  • Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων.


VII. Κριτής σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά



  • Journal of American Oil Chemists’ Society, Springer (Impact Factor 2009: 1.803).
  • Journal of the Agricultural and Food Chemistry, ACS Publications (Impact Factor 2009: 2.469).
  • European Journal of Lipid Science and Technology, Wiley (Impact Factor 2009: 1,831).
  • Food Chemistry, Elsevier (Impact Factor 2009: 3.146).
  • Molecules, MDPI - Open Access Publishing (Impact Factor 2009: 1.738).
  • Analytika Chimika Acta, Elsevier (Impact Factor 2009: 3.757).
  • Plant Foods for Human Nutrition, Springer (Impact Factor 2009: 2,016).
  • Industrial Crops and Products, Elsevier (Impact Factor 2009: 2,103).

Το βιογραφικό σε ηλεκτρονική μορφή είναι διαθέσιμο