Προϊστάμενοι τμημάτων συνεργαζόμενων φορέων/Στοιχεία επικοινωνίας

Δρ. Άρτεμις Δουλγεράκη, Διευθύντρια του Τομέα Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών στο ΙΥΠ, doulgeraki@yahoo.com

Δρ.  Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Επιστημονική υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού, Α' Παιδιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία",  evangelia.charmandari@googlemail.com

Δρ. Γιάννης Παπασωτηρίου, Διευθυντής του Βιοχημικού Εργαστηρίου ΓΝ Παίδων "H Αγία Σοφία", biochem@paidon-agiasofia.gr

Δρ. Παναγιώτης Γκιργκινούδης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Βιοχημικών Εργαστηρίων στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού,  pgirginoudis@ich.gr

Διδάσκοντες του προγράμματος

Δρ. Γεώργιος-Αλβέρτος Καρίκας,  καθηγητής βιοχημείας-κλινικής χημείας

O κ. Γεώργιος-Αλβέρτος Καρίκας είναι καθηγητής στο τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας. Έχει σπουδάσει φαρμακευτική στο ΕΚΠΑ και την διδακτορική του διατριβή στο ίδιο Πανεπιστήμιο με θέμα «Επίδραση του καπνού χασίς στην Na, K- ATPαση του εγκεφάλου». Έχει υπάρξει επιστημονικός συνεργάτης του εργαστηρίου Οργανικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα πανεπιστήμια Panama και Salamanca στην Ισπανία και έχει κάνει και δεύτερη διδακτορική διατριβή στο πανεπιστήμιου του Manchester με θέμα «secondary metabolites of Ericaceae sp.”. Έχει πάνω από 60 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και πάνω από 1000 ετεροαναφορές.

 

 Δρ. Δημήτρης Χανιώτης, αναπληρωτής καθηγητής διατροφικής αγωγής

Ο Δημήτρης Χανιώτης σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου έκανε και την διδακτορική του διατριβή με θέμα «Μελέτη της μετατροπής του ερεθίσματος σε βιολογική δραστηριότητα στα καρδιακά κύτταρα». Έχει ειδικότητα καρδιολόγου και μεταπτυχιακό τίτλο υγειονολόγου από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και είναι σύμβουλος διατροφικής αγωγής και πρόληψης καρδιαγγειακών από τη σχολική ηλικία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ). Διδάσκει σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα  της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με ακαδημαϊκό υπεύθυνο τον κ. Χρούσο. Έχει γράψει πέντε βιβλία που διδάσκονται στο ΤΕΙ Αθήνας έχει συμμετάσχει στη συγγραφή πολλών άλλων Ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων. Έχει πάνω από 40 δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και Διεθνή περιοδικά σε θέματα της ειδικότητας. Σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής με ειδικότητα την διατροφική αγωγή στο ΤΕΙ Αθήνας στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων.

 

 Δρ. Άρτεμις Δουλγεράκη, παιδίατρος

κ. Άρτεμις Δουλγεράκη σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου έκανε και την διδακτορική της διατριβή με θέμα «Η επίδραση της φαινυλαλαλίνης στη δραστικότητα των ενζύμων που ρυθμίζουν τη συναπτική μεταβίβαση στον εγκέφαλο νεογέννητων επίμυων». Την ειδικότητα της Παιδιατρικής την έλαβε ύστερα από την άσκησή της σε νοσοκομεία της Ελλάδας και Βρετανίας. Έχει πάνω από 24 δημοσιεύσεις σε διεθνούς κύρους περιοδικά. Τα τελευταία χρόνια είναι Διευθύντρια του Τομέα Νοσημάτων Μεταβολισμού Οστών και Μετάλλων του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. 

 

 Δρ. Αντώνης Βουτετάκης, παιδίατρος

Ο κ. Αντώνης Βουτετάκης  αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) όπου και πραγματοποίησε και την διδακτορική του διατριβή στον τομέα της γενετικής των ενδοκρινικών νοσημάτων («Prop1  gene  defects  in Combined  Pituitary  Hormone  Deficiency  (CPHD)  in the Hellenic population»). Έχει εργαστεί ως ερευνητής στην Α’ Παιδιατρική κλινική του ΕΚΠΑ και επί 7 χρόνια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (NIH, Gene Therapy and Therapeutics Branch) στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ επάνω σε θέματα γενετικής και γονιδιακής θεραπείας ενδοκρινολογικών νοσημάτων. Έχει πάνω από 50 δημοσιεύσεις και 1200 ετεροαναφορές σε διεθνούς κύρους περιοδικά. Tο 2012 τιμήθηκε με το Young Investigator Award από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Παιδο-Ενδοκρινολογίας για το ερευνητικό του έργο. Σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

 

 Δρ. Γεωργία-Ελένη Τσότσου, χημικός

H κ. Γεωργία-Ελένη Τσότσου σπούδασε χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακό πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα (Msc in Environmental Science) στο University of Strathclyde στην Γλασκώβη. Στην ίδια χώρα (Βρετανία) έκανε και την διδακτορική της διατριβή στο Imperial college of science technology and medicine με θέμα «Development of a rapid screening method for the activity of P450 BM3; directed evolution of P450 BM3 and screening for new substrates». Έχει πάνω από 9 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή περιοδικά, μεγάλη εμπειρία στην σύνταξη και διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων και 4 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Σήμερα εργάζεται σε οικογενειακή επιχείρηση ανάπτυξης και παραγωγής καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής, και ως εργαστηριακός συνεργάτης στο ΤΕΙ Αθήνας με αντικείμενο την κλινική χημεία.

 

κ. Φιλία Αποστολοπούλου, χημικός

H κ. Φιλία Αποστολοπούλου σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στο    Πανεπιστήμιο Surrey στην Μεγάλη Βρετανία με ειδίκευση στην κλινική βιοχημεία και μοριακή διαγνωστική. Έχει πάνω από 13 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πάνω από 50 ανακοινώσεις σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Σήμερα εργάζεται στο βιοχημικό εργαστήριο του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

 

 Δρ. Θεόδωρος Ράμπιας, βιολόγος

O κ. Θεόδωρος Ράμπιας σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου έκανε και την διδακτορική του διατριβή με θέμα «Molecular cloning and characterization of a gene encoding for a specific polyU and polyC ribonuclease from the insect Ceratitis capitata”. Κατόπιν έκανε μεταδιδακτορικό (post doc) τόσο στην Ελλάδα (Δημόκριτος, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών [IEBEAA]) όσο και στην Βρετανία στο Πανεπιστήμιο Yale. Έχει πάνω από 25 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, δύο συμμετοχές σε ξενόγλωσσα βιβλία και πάνω 400 ετεροαναφορές. Σήμερα εργάζεται ως ερευνητής στο τομέα Γενετικής και Γονιδιακής θεραπείας του IEBEAA και διδάσκει στο ΤΕΙ Αθήνας μοριακή βιολογία ως εργαστηριακός συνεργάτης.

 

 Δρ. Δημήτρης Πλατής, βιολόγος

Ο κ. Δημήτρης Πλατής αποφοίτησε από το τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ και στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό του (Molecular Biology and Pathology of Viruses) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Imperial College of Science and Medicine). Στο ίδιο πανεπιστήμιο έκανε και την διδακτορική του διατριβή με θέμα «Structure/function analysis of Type I Interferons». Έχει εργασθεί ως ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει πάνω από 19 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή ξενόγλωσσων διδακτικών βιβλίων. Σήμερα εργάζεται στη Διεύθυνση Βιοχημικών Εργαστηρίων του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και ασχολείται ερευνητικά με την βιοχημική διερεύνηση των νόσων του θυρεοειδή στα νεογνά.

 

 Δρ. Αμαλία Σερτεδάκη, PhD μοριακής γενετικής

Η κ. Αμαλία Σερτεδάκη εργάζεται ως βιολόγος στο εργαστήριο Μοριακής Ενδοκρινολογίας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει σπουδάσει Bioanalytical Science στη Μεγάλη Βρετανία όπου έκανε και το διδακτορικό της στη Γενετική Ανθρώπου με θέμα: «Study of hypervariable regions and CpG islands in Human Genomic DNA».  Στο ΕΚΠΑ κατέχει θέση Ε.ΔΙ.Π (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) και κάνει μαθήματα πάνω στο τομέα της καθώς και επίβλεψη προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 30 εργασίες πάνω σε θέματα του γνωστικού της αντικειμένου.

 

 Δρ. Ελένη Αθανασοπούλου, βιοχημικός

Η κ. Ελένη Αθανασοπούλου εργάζεται ως βιοχημικός στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού στον Τομέα Μεταβολισμού Μετάλλων και Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών όπου προσδιορίζει βιοχημικές παραμέτρους και μέταλλα για τον έλεγχο της οστεοπόρωσης σε παιδιά. Έκανε διδακτορική διατριβή στο ΕΚΠΑ πάνω στον συγκεκριμένο πεδίο με τίτλο «Μεταβολές του Mg του ορού σε ασθενείς που πάσχουν από Μετεμμηνοπαυσιακή Οστεοπόρωση μετά από θεραπεία με αναβολικά και 1-1υδροξυβιταμίνη D». Έχει παλαιότερα εργαστεί πάνω σε ερευνητικά προγράμματα και μελέτες στα μεταβολικά νοσήματα των οστών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).  Σε αυτό το πρόγραμμα δια βίου εκπαίδευσης θα διδάξει τους βιοχημικούς προσδιορισμούς που γίνονται σήμερα για την διερεύνηση της οστεοπόρωσης (ανοσοενζυμικές αναλύσεις και οστεοπόρωση).

 

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\Tελευταία ενημέρωσηΠαρασκευή Ιανουαρίου 20, 2017