ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΛΗΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ WIKIPEDIA

 

Πως μπορείτε να συμμετάσχετε στα λήμματα της Wikipedia

Για να μπορέσετε να συμμετάσχετε στη προσπάθεια εμπλουτισμού της Wikipedia με θέματα ιατρικού εργαστηριακού ενδιαφέροντος θα πρέπει να γραφτείτε σε μία αντίστοιχη ομάδα google group. Για να γραφτείτε στην αντίστοιχη ομάδα πατήστε εδώ.

 

Προδιαγραφές σύνταξης κειμένου

Οδηγίες συγγραφής

Κατά την απόδοση των κειμένων θα πρέπει να προσέξετε την ποιότητα των μεταφράσεων. Δεν μεταφράζουμε κατά λέξη αλλά αποδίδουμε το κείμενο με ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά. Το τελικό κείμενο θα πρέπει να είναι σε θέση να διαβαστεί από το Ελληνόφωνο κοινό χωρίς επιπλέον διορθώσεις. Να αποφύγετε ορθογραφικά, συντακτικά λάθη αλλά και τα λάθη πληκτρολόγησης.

 

Οδηγίες για την συγγραφή της βιβλιογραφίας

Αριθμός βιβλιογραφικών αναφορών

Κάθε κείμενο της Wikipedia θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 4 παραπομπές εκ των οποίων το 2 τουλάχιστον θα είναι από βιβλία.

Διαδικασία

Όλοι οι φοιτητές που θα συμμετάσχουν στην σύνταξη κειμένων Wikipedia θα πρέπει να γραφτούν στην ομάδα google του μαθήματος. Πατήστε εδώ για να δείτε πως.

Αποστολή κειμένων

Τα κείμενα στέλνονται στον καθηγητή με την μορφή Word Microsoft ή Writer Open Office. Μαζί με την πρώτη αποστολή του κειμένου οι φοιτητές θα πρέπει να αποστείλουν και επτά λήμματα για την δημιουργία εργαστηριακού λεξικού. Τα κείμενα θα είναι σε Ελληνική γλώσσα χωρίς ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Προσοχή να γράφεται πάντα το όνομά σας.

Διορθώσεις

Το κείμενο διορθώνεται από τον καθηγητή ο οποίος γράφει σχετικά σχόλια στο πλάι του κειμένου. Οι φοιτητές κάνουν επιδιορθώσεις μόνο πάνω στο κείμενο που επιστρέφεται από τον καθηγητή.

Βιβλιογραφία

Το κείμενο θα πρέπει να συνοδεύεται από βιβλιογραφικές παραπομπές. Μόνο έτσι οι "διαχειριστές" της Wikipedia αλλά και το πλατύ κοινό θα θεωρούν το άρθρο αυτό αξιόπιστο. Άρθρα με πολύ καλή και τεκμηριωμένη βιβλιογραφία μπορούν να ταξινομηθούν στη κατηγορία των "αξιόλογων άρθρων". Τα "αξιόλογα άρθρα" είναι μια ειδική κατηγορία άρθρων τα οποία λόγο της "σίγουρης" εγκυρότητάς τους είναι πλέον "κλειδωμένα" και δεν μπορούν να αλλαχτούν από άλλους συγγραφείς της Wikipedia.

 

Mέσα στο κείμενο ή στις λεζάντες εικόνων και πινάκων η βιβλιογραφία αναφέρεται βάζοντας δίπλα στο κείμενο έναν αριθμό με την μορφή δείκτη που παραπέμπει στην αριθμημένη βιβλιογραφία στο τέλος του κειμένου.

Π.χ. ... οι ουρόλιθοι αποτελούνται σε ποσοστό 30% από ανθρακικό ασβέστιο1 και 20% από άγνωστες χημικές ουσίες2.

ή «οι ουρόλιθοι αποτελούνται σε ποσοστό 30% από ανθρακικό ασβέστιο (1) και 20% από άγνωστες χημικές ουσίες (2).

Προσοχή αν η παραπομπή της βιβλιογραφίας μπαίνει στο τέλος της φράσης θα πρέπει να μπαίνει πριν την τελεία.

 

 

Παραδείγματα σύνταξης βιβλιογραφίας

 I.  Αν πρόκειται για περιοδικό θα πρέπει να αναφέρετε: Επίθετα συγγραφέων (ολόκληρα), Όνομα (μόνο το πρώτο γράμμα ακολουθούμενο από τελεία), Τίτλος εργασίας, Όνομα περιοδικού (συνήθως με σύντμηξη), Έτος έκδοσης, τόμος, αριθμοί σελίδων.

      Π.χ. Levy W, Bull B, Koepke J. The incorporation of red blood cell index mean data into quality control programs. Am J Clin Pathol 1986;86/2:193-9.

 IΙ.  Αν πρόκειται για περιοδικό ή εφημερίδα θα πρέπει να αναφέρετε: Επίθετο ή επίθετα συγγραφέων, τίτλο εργασίας, όνομα εντύπου, ημερομηνία έκδοσης.

      Π.χ. Κωσταντόπουλος Κ. Οι ουρόλιθοι ένα μεγάλο πρόβλημα. Ιατρικά χρονικά Ελευθεροτυπίας, 17/11/2006.

 III. Αν πρόκειται για ιστοσελίδα θα πρέπει να αναφέρετε: Το όνομα του ιδιώτη ή της εταιρείας του κατόχου, το πλήρες URL.

      Π.χ. www.iator.gr/zoumpos/kirsokili.htm

 IV. Αν πρόκειται για βιβλίο γράφετε Επίθετα συγγραφέων (ολόκληρα), Όνομα συγγραφέων (μόνο το πρώτο γράμμα ακολουθούμενο από τελεία), τίτλος βιβλίου, Εκδότης, Έτος έκδοσης, Πόλη έκδοσης, κωδικός ISBN.

      Π.χ. Kostopoulos G, Alexopoulos H. Biological fluids. Saunders Editions 2005. New York, ISBN 676-323-333-145.

 

 

Προσφορά σε λήμματα λεξικού

Όλοι οι φοιτητές που θα συμμετάσχουν στη συγγραφή των λημμάτων της Wikipedia θα πρέπει να στείλουν και τουλάχιστον επτά Αγγλικούς όρους για τον εμπλουτισμό του διαδικτυακού λεξικού (βλ. παρακάτω). Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το αρχείο Excel όπου θα γράψετε τα λήμματα του αγγλοελληνικού λεξικού. Πατήστε εδώ για να δείτε τα λήμματα λεξικού που έχουν ήδη περαστεί στο αρχείο. Μπορείτε επίσης να συνεισφέρετε γράφοντας την ερμηνεία όρων που έχουν ήδη περαστεί στο λεξικό.

Δείτε το παρακάτω παράδειγμα:

 

Hep-2 Hep-2 Kαρκινικά κύτταρα λάρυγγα Υπόστρωμα ανοσοφθορισμού.
Histocombatibility   Ιστοσυμβατότητα H συμβατότητα των αντιγόνων των ιστών του δότηα με αυτά του δέκτης που προδικάζει την απόρριψη ή μη του μοσχεύματος.
Histocombatibility antigen  HLA Αντιγόνο συμβατότητας  Αντιγόνα που καθορίζουν την ιστοσυμβατότηττα κάθε οργανισμού και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μεταμόσχευση ιστών και οργάνων.
HLA Class Ι HLA I Αντιγόνα ανθρωπίνων λεμφοκυττάρων τάξεως Ι Μόρια HLA που ενώνονται με ενδογενή αντιγόνα
HLA Class ΙΙ HLA II Αντιγόνα ανθρωπίνων λεμφοκυττάρων τάξεως ΙΙ Μόρια HLA που ενώνονται με εξωγενή αντιγόνα

 

Κεφαλαίο γράμμα θα είναι μόνο το πρώτο γράμμα. Οι γραμματοσειρές θα είναι αυτές που φαίνονται.

 

Αναζήτηση πηγών

Πατήστε εδώ για να αναζητήσετε πηγές

Πατήστε εδώ για να βοηθηθείτε από το Αγγλο-Ελληνικό λεξικό - λεξιλόγιο

Δείτε τα έτοιμα λήμματα της Wikipedia

Δείτε τα λήμματα της Wikipedia που είναι σε διαδικασία κατασκευής

 

Tελευταία ενημέρωσηΚυριακή Μαΐου 11, 2014