ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.

 Πέτρος Καρκαλούσος

Εισαγωγή

Η διαχείριση των αναλώσιμων και του μηχανολογικού εξοπλισμού των βιοπαθολογικών εργαστηρίων αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής εργασίας σε αυτά. Περιλαμβάνει την τήρηση αρχείων για όλα τα υλικά, την καθημερινή εγγραφή των κινήσεων (παραγγελίες – παραλαβές) και την έκδοση στατιστικών αναφορών για τις ανάγκες της Διοίκησης του Ιδρύματος.

 

Σκοπός

Για τον σκοπό αυτό στο βιοπαθολογικό τμήμα του Τρίτου Νοσοκομείου του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ αναπτύχθηκε ειδικό λογισμικό (in house) το οποίο εκτελεί όλες τις εργασίες που είναι απαραίτητες για τη διαχείριση του βιοπαθολογικού τμήματος.

 

Μέθοδος

Το λογισμικό αυτό είναι γραμμένο σε γλώσσα VBA Access και μπορεί να λειτουργήσει τοπικά ή δικτυακά σε λειτουργικό σύστημα Windows XP και Windows Vista.   

 

Συζήτηση

Το λογισμικό μας τηρεί χωριστά αρχεία για όλα τα υλικά του τμήματος: αναλώσιμα, μηχανολογικό εξοπλισμό, ακόμα και τα έπιπλα. Για όλα τα υλικά τηρούνται λεπτομερείς πληροφορίες ως προς την χρήση τους, το τμήμα όπου βρίσκονται, τον προμηθευτή τους, τον αντιπρόσωπό τους καθώς ακόμα και το αν είναι συμβατικά ή όχι. Στο λογισμικό εισάγονται όλες οι συμβάσεις των αναλωσίμων με την ημερομηνία λήξης τους με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτόματη ενημέρωση για το αν λήγει ή όχι η σύμβαση κάποιου υλικού. Επιπλέον τηρούνται χωριστά αρχεία για υλικά ή εξοπλισμό που έχει αποσυρθεί. Για τον εξοπλισμό τηρείται αρχείο συντήρησης και βλαβών. Όλες οι παραγγελίες και οι παραλαβές γίνονται μέσω αυτού με αποτέλεσμα να τηρείται λεπτομερές αρχείο κινήσεων. Κατόπιν όλων των παραπάνω η έκδοση στατιστικών αναφορών γίνεται εύκολα και αξιόπιστα.

 

Συμπεράσματα

Το λογισμικό μας για την «διαχείριση του υλικού» βοήθησε αποφασιστικά στη μείωση της καθημερινής γραφειοκρατικής μας δουλειάς και στην αποστολή αξιόπιστων στατιστικών δελτίων στις κεντρικές υπηρεσίες του ιδρύματος.

 Tελευταία ενημέρωσηΤρίτη Σεπτεμβρίου 08, 2009