Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ΣΤΟ Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.

 Πέτρος Καρκαλούσος

 Νοσοκομείο Βραχείας Νοσηλείας – Τρίτο θεραπευτήριο ΙΚΑ, Αθήνα

 

Εισαγωγή

Η βασική ανάλυση σπέρματος γνωστή και ως σπερμοδιάγραμμα αποτελεί την βασική διαγνωστική εξέταση για την πρόγνωση παθήσεων της ανδρικής υπογονιμότητας. Περιλαμβάνει μια σειρά από μετρήσεις η κάθε μία από τις οποίες έχει ξεχωριστή σημασία για την διάγνωση του είδους του ανδρικού αναπαραγωγικού προβλήματος.

 

Σκοπός

Η εκτέλεση της βασικής ανάλυσης σπέρματος πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ανδρολογικής Εταιρείας (ESHRE) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO). Tα σχετικά κείμενα μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα της ESHRE (www.eshre.com) αλλά και σε ανεξάρτητες εκδόσεις (π.χ. εκδόσεις του Πανεπιστημίου του Cambridge). Μεγάλο μέρος τους βρίσκεται μεταφρασμένο σε σχετικές εκδόσεις του περιοδικού «ΑΝΗΡ» της Ελληνικής Ανδρολογικής Εταιρείας.

 

Μέθοδος

Σύμφωνα με τα παραπάνω ένα πλήρες σπερμοδιάγραμμα περιλαμβάνει τους ακόλουθους προσδιορισμούς: φυσικούς χαρακτήρες, κινητικότητα σπερματοζωαρίων, αριθμό και συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, ζωτικότητα σπερματοζωαρίων, μορφολογία σπερματοζωαρίων, μέτρηση στρογγυλών κυττάρων, μέτρηση πυοσφαιρίων και τέλος διάκριση μεταξύ συσσωρεύσεων και συγκολλήσεων σπερματοζωαρίων.  

 

Συζήτηση

Για να γίνουν όμως όλα τα παραπάνω απαιτείται η σωστή εκπαίδευση του προσωπικού σε εξειδικευμένο ανδρολογικό εργαστήριο. Απαιτείται επίσης ιδιαίτερος εξοπλισμός και πολλά αναλώσιμα και αντιδραστήρια που δεν σχετίζονται με τις συνήθεις δραστηριότητες ενός βιοπαθολογικού εργαστηρίου. Π.χ. απαιτούνται ειδικές χρωστικές όπως χρώση Παπανικολάου για την εκτίμηση της μορφολογίας των σπερματοζωαρίων, εωσίνης -νιγκροσίνης για την εκτίμηση του ποσοστού των ζωντανών σπερματοζωαρίων και υπεροξειδάσης - ορθοτολουιδίνης για την διάκριση των πυοσφαιρίων. Επιπλέον είναι απαραίτητη η χρήση μικροσκοπίου αντίθετης φάσης με προσαρτημένη μικροκλίμακα.

 

Συμπεράσματα

Η βασική ανάλυση σπέρματος πρέπει να γίνεται σε χωριστό χώρο από το υπόλοιπο βιοπαθολογικό εργαστήριο ο οποίος θα διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και αρκετό χώρο για την παρασκευή χρώσεων και άλλων παρασκευασμάτων. Η ορθότερη λύση θα ήταν ίσως η δημιουργία από το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. εξειδικευμένου ανδρολογικού κέντρου που θα υποστηρίζει τους ασφαλισμένους κλινικά και εργαστηριακά.

 Tελευταία ενημέρωσηΣάββατο Απριλίου 25, 2009