AITIA ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

Καρκαλούσος Π., Αράπη Σ., Ηλιάδου Ε.

Σκοπός

Η διερεύνηση των αιτιών προσέλευσης των ασφαλισμένων του ΙΚΑ σε βιοπαθολογικά εργαστήρια του ιδρύματος με παραπεμπτικό βασικής ανάλυσης σπέρματος.

 

Υλικό και Μέθοδος

Η ανάλυση των δειγμάτων σπέρματος έγινε στο βιοπαθολογικό εργαστήριο του Νοσοκομείου Βραχείας Νοσηλείας – Τρίτου ΙΚΑ. Μετά την παραλαβή του δείγματος οι ασφαλισμένοι ρωτώνται για βασικά δημογραφικά τους στοιχεία μεταξύ των οποίων είναι η αιτία προσέλευσης και η ηλικία τους. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στην βάση δεδομένων του εργαστηρίου και κατεργάζονται σε λογιστικά φύλλα.

 

Αποτελέσματα

Από τους 206 ασθενείς που προσήλθαν στο εργαστήριο μας οι 106 δήλωσαν σαν αίτιο προσέλευσης την επικείμενη εξωσωματική γονιμοποίηση, οι 100 τον προληπτικό έλεγχο εκ των οποίων οι 24 την κιρσοκήλη και 2 την πιθανή λοίμωξη.
Στο σύνολο των ασφαλισμένων η μέση ηλικία ήταν 35,9 ± 7,3 έτη με μέγιστη τα 65 και κατώτερη τα 7,3.
Στους 106 ασφαλισμένους με αίτιο προσέλευσης την εξωσωματική γονιμοποίηση η μέση ηλικία ήταν 37,4 ± 6,5 με κατώτερη ηλικία τα 26 και ανώτερη τα 58 έτη.
Στους 100 ασφαλισμένους με αίτιο προσέλευσης τον προληπτικό έλεγχο η μέση ηλικία ήταν 34,3 ± 7,9 έτη με κατώτερη ηλικία τα 19 και ανώτερη τα 65 έτη.
Τέλος στους 24 ασφαλισμένους με αίτιο προσέλευσης την κιρσοκήλη η μέση ηλικία ήταν 28,7 ± 6,5 έτη με κατώτερη τα 19 έτη και ανώτερη τα 42 έτη.
 

Συμπεράσματα

Το 51,6% προσήλθε για εξέταση λόγω επικείμενης εξωσωματικής, το 33,7% για προληπτικό έλεγχο, το 12,6% για κιρσοκήλη και το 1,1% για λοίμωξη. Το μεγάλο ποσοστό των εξεταζομένων λόγω εξωσωματικής δικαιολογείται λόγω της υποχρέωσης να έχει πραγματοποιηθεί μια ανάλυση σπέρματος στο ΙΚΑ για την κάλυψη των εξόδων της εξωσωματικής.

 Tελευταία ενημέρωσηΤρίτη Σεπτεμβρίου 08, 2009