TO ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ (MIS) ΤΟΥ Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.

 Πέτρος Καρκαλούσος, Διονύσης Βούρτσης, Γιώργος Αλεξόπουλος

 

Εισαγωγή

Τα «Συστήματα Πληροφορικής της Διοίκησης» (Management Information System ή MIS) αποθηκεύουν και επεξεργάζονται πλήθος δεδομένων που προέρχονται από όλα τα πληροφορικά συστήματα ενός οργανισμού. H επεξεργασία των δεδομένων αυτών αποσκοπεί στον έλεγχο διαφόρων παραμέτρων λειτουργίας του οργανισμού όπως είναι η παραγωγικότητα, ο όγκος του κύκλου εργασιών, το κόστος λειτουργίας, ο χρόνος εκτέλεσης διαφόρων εργασιών κ.α.

 

Σκοπός

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προγραμματίζει την προμήθεια συστήματος MIS το οποίο θα επεξεργάζεται δεδομένα που θα προέρχονται από τα 24 βιοπαθολογικά εργαστήρια που θα μηχανογραφηθούν με τρέχοντα διαγωνισμό.  Σκοπός του είναι ο έλεγχος της λειτουργίας των 24 βιοπαθολογικών εργαστηρίων – πυρήνες με σκοπό τον εξορθολογισμό του τρόπου λειτουργίας τους αλλά και των Μονάδων Υγείας στα οποία εντάσσονται. Βασική επιδίωξη είναι η μείωση του δείκτη:  κόστος/ποσότητα υπηρεσιών (αριθμός αναλύσεων).

 

Υλικό και Μέθοδος

Το MIS θα αποτελέσει μια χωριστή υπηρεσία του ιδρύματος η οποία μελλοντικά θα επεξεργάζεται δεδομένα όχι μόνο από τα πληροφορικά συστήματα εργαστηρίων, αλλά και από το πληροφοριακό σύστημα των φαρμακείων, τη διεύθυνση προμηθειών, το σύστημα κλεισίματος ραντεβού, τη μισθοδοσία κ.α. Η υπηρεσία αυτή θα είναι επανδρωμένη από εξειδικευμένο προσωπικό (στατιστικολόγους) το οποίο θα έχει στη διάθεση εξειδεικευμένο λογισμικό εξαγωγής ποικίλων στατιστικών δεδομένων αλλά και επεξεργασίας αυτών με όλες τις γνωστές στατιστικές μεθόδους («data mining», «clustering», «correlation analysis» κ.α.).

 

Αποτελέσματα

Προϊόντα της στατιστικής επεξεργασίας θα είναι η δημιουργία αριθμοδεικτών που θα καταμετρούν οικονομικές, ποσοτικές και παραγωγικές παραμέτρους όπως π.χ. το κόστος ανά αποτέλεσμα, ο αριθμός αποτελεσμάτων ανά αναλυτή, ο αριθμός εγκεκριμένων αποτελεσμάτων ανά αριθμό αναλύσεων κ.α.

 

Συμπεράσματα

Οι προτεινόμενοι αριθμοδείκτες θα καλύπτουν το σύνολο των απαιτήσεων της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα ασκούν άμεσα ή έμμεσα διοικητικό έλεγχο στις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ φιλοδοξούν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας των βιοπαθολογικών εργαστηρίων τουλάχιστον κατά 20%. Επιπλέον ένα μεγάλο βάρος γραφειοκρατικών εργασιών (π.χ. τήρηση στατιστικών στοιχείων) που ως τώρα γίνονταν από το προσωπικό των εργαστηρίων θα αντικατασταθεί από το αυτόματο πλέον σύστημα MIS μειώνοντας σημαντικά την επιβάρυνση του υγειονομικού προσωπικού.

 Tελευταία ενημέρωσηΣάββατο Απριλίου 25, 2009