ΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ (LIS) ΤΟΥ Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.

 Διονύσης Βούρτσης, Πέτρος Καρκαλούσος, Γιώργος Ντότσικας, Γιώργος Αλεξόπουλος

Εισαγωγή

Mέσα στο 2009 αναμένεται να αρχίσει η υλοποίηση του έργου μηχανοργάνωσης 24 βιοπαθολογικών εργαστηρίων Νομαρχιακών ή Τοπικών μονάδων τα οποία δέχονται δείγματα από άλλες Τοπικές Μονάδες (εργαστήρια «πυρήνες»). Η κατανομή των εργαστηρίων αυτών ανά γεωγραφικό διαμέρισμα είναι: εννέα στο λεκανοπέδιο Αττικής, τέσσερα στη Θεσσαλονίκη, τρία στη Θεσσαλία, δύο στην Θράκη, δύο στη ευρύτερη Μακεδονία, ένα στην Κρήτη, ένα στην Ήπειρο, ένα στη Πελοπόννησο, και ένα στην Εύβοια.

 

Σκοπός

Σκοπός του έργου είναι η πλήρη μηχανογράφηση των επιλεγμένων βιοπαθολογικών εργαστηρίων η οποία περιλαμβάνει: την διαχείριση των αιμοληψιών, την καταγραφή όλων των παραπεμπτικών και των εξετάσεων τους, τον αυτόματο προγραμματισμό των εξετάσεων στους αναλυτές, την αυτόματη μεταφορά των αποτελεσμάτων από τους αναλυτές στο πληροφοριακό σύστημα, την ηλεκτρονική έγκρισή τους καθώς επίσης και εφαρμογές γραφείου, διαχείριση αποθήκης αναλωσίμων και αντιδραστηρίων και αυτόματη συλλογή στατιστικών στοιχείων. Αξίζει να αναφερθεί ότι όλα τα εργαστήρια των Μονάδων Υγείας που θα μηχανογραφηθούν θα έχουν την δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ τους για την αποστολή αποτελεσμάτων.

 

Μέθοδος

Τα είκοσι τέσσερα βιοπαθολογικά εργαστήρια θα αποκτήσουν χωριστό πληροφοριακό σύστημα (LIS) το οποίο θα έχει την δική ξεχωριστή βάση δεδομένων, το δικό του κεντρικό δικτυακό εξοπλισμό, την δική του γραμματεία και το δικό του σύστημα τήρησης και ανάκτησης αντιγράφων (backups).

 

Συζήτηση

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω υπολογίζεται ότι 400 χρήστες (ιατροί και υγειονομικοί) θα εκπαιδευτούν στην χρήση υπολογιστή αλλά και στην λειτουργία του λογισμικού που θα αποκτήσει το ΙΚΑ. Η εκπαίδευση θα γίνει σε ειδικό εκπαιδευτικό κέντρο. Εξ’ αυτών 48 άτομα με έφεση στη πληροφορική θα αναλάβουν ρόλο διαχειριστή στις Μονάδες όπου εργάζονται. Μετά την έναρξη λειτουργίας του Πληροφοριακού Συστήματος, κάθε Μονάδα Υγείας θα υποστηρίζεται καθημερινά επί ένα μήνα από τεχνικό της αναδόχου εταιρείας και επί δύο μήνες από προγραμματιστή – εκπαιδευτή αυτής.

 

Συμπεράσματα

Το έργο της μηχανογράφησης των βιοπαθολογικών εργαστηρίων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι έργο πνοής για τον εκσυγχρονισμό του τομέα υγείας του. Συνδυάζεται με την πρόσφατη πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού αλλά και με την προμήθεια νέων αναλυτών για όλες τις αναλύσεις που αυτό πραγματοποιεί. Παρόλα αυτά έχουν πολλά ακόμα να γίνουν μια που η αξιοποίηση του έργου της μηχανογράφησης απαιτεί και την ολοκληρωτική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των βιοπαθολογικών

Tελευταία ενημέρωσηΔευτέρα Σεπτεμβρίου 07, 2009