ΝΕΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

  Δρ. Π. Καρκαλούσος,  Δρ. Β. Τόλης, Α. Τριανταφύλλου, Ι. Καραγιαννίδης, Κ. Μπενέκος, Β. Καρόγιαννης

Σκοπός

Σκοπός της κλινικής μας ήταν να αποκτήσει ένα λογισμικό για την αρχειοθέτηση όλων των καρδιολογικών δοκιμασιών και των παρακλινικών εξετάσεων. Ο αυξημένος φόρτος εργασίας καθιστά απαραίτητη την ηλεκτρονική αρχειοθέτηση όλων των αποτελεσμάτων με σκοπό την ευχερή αναζήτηση των ιστορικών των ασθενών και την έκδοση πλήθους εγγράφων.

 

Υλικό και μέθοδος

Το πρόγραμμα καλύπτει τις δοκιμασίες: ηλεκτροκαρδιογράφημα, test κοπώσεως, triplex καρδιάς, διοισοφαγικό triplex, doppler αγγείων, δοκιμασία φόρτισης, στεφανιογραφία. Επιπλέον εισάγονται δημογραφικές πληροφορίες, παράγοντες κινδύνου, κλινική εικόνα, αιτία εξέτασης, εξετάσεις αίματος και φαρμακευτική αγωγή.

Η καινοτομία του προγράμματος συνίσταται στο ότι σχεδόν όλα τα δεδομένα που εισάγονται, επιλέγονται από λίστες διαγνώσεων που έχουν προ-εισαχθεί στο πρόγραμμα. Οι προκαθορισμένες λίστες διαγνώσεων έχουν προέλθει από ενδελεχή βιβλιογραφική έρευνα και καλύπτουν τις απαιτήσεις όλων των καρδιολογικών δοκιμασιών. 

 

Αποτελέσματα

Στον ένα χρόνο λειτουργίας του το πρόγραμμα διευκόλυνε σημαντικά την καθημερινή εργασία της κλινικής μειώνοντας το απαιτούμενο χρόνο για τη διαχείριση εγγράφων, την αναζήτηση ιστορικών και την έκδοση στατιστικών της κλινικής για την κάλυψη διοικητικών απαιτήσεων. Η ευχέρεια χειρισμού του προγράμματος επέτρεψε τη χρήση του ακόμα και από προσωπικό της κλινικής χωρίς καμία εμπειρία σε Η/Υ. Επιπλέον η επιλογή των διαγνώσεων από έτοιμες λίστες εκμηδένισε την πιθανότητα λαθών στην περιγραφή τους από τους ιατρούς.

 

Συμπεράσματα

Ο μεγάλος φόρτος εργασίας στη σύγχρονη καρδιολογική κλινική και ο διαρκώς αυξανόμενος όγκος πληροφοριών καθιστά απαραίτητη τη μηχανογράφηση των καρδιολογικών κλινικών, η οποία όμως δε θα πρέπει να περιορίζεται στην απλή καταγραφή πληροφοριών που καλύπτουν μόνο διοικητικές ανάγκες (συνταγογραφία, εισαγωγές ασθενών κ.α.). Θα πρέπει να επεκτείνεται στη δημιουργία πολύπλοκων βάσεων δεδομένων με καθαρά επιστημονικά κριτήρια με στόχο τη συσχέτιση ποικίλων ιατρικών πληροφοριών και τη δυνατότητα εισαγωγής κάθε νέας παραμέτρου που η σύγχρονη βιβλιογραφία επιτάσσει.

 Tελευταία ενημέρωσηΔευτέρα Σεπτεμβρίου 07, 2009